De druk op de huisartsenzorg blijft toenemen, ook in Haaksbergen. Uit recent onderzoek wordt duidelijk dat voor elke 1522 inwoners van Haaksbergen slechts één huisarts beschikbaar is. Dit aantal ligt lager dan in vergelijkbare gemeenten, waar er één huisarts is voor elke 1295 inwoners. Deze verhoudingsgewijs lage beschikbaarheid van huisartsen in Haaksbergen heeft geleid tot een gedeeltelijke of complete patiëntenstop bij 65 tot 75 procent van de huisartsen in de regio.
Hoewel de beschikbaarheid van huisartsen een punt van zorg is, blijkt uit hetzelfde onderzoek dat inwoners van Haaksbergen relatief weinig een beroep doen op hun huisarts. Gemiddeld bezoeken zij de huisarts 4,4 keer per jaar, terwijl in vergelijkbare gemeenten het aantal huisartsbezoeken hoger ligt. Dit verschil in gebruikscijfers kan worden verklaard door een combinatie van factoren, waaronder de beperkte beschikbaarheid van huisartsen.
De Algemene Rekenkamer noemt het huisartsentekort in heel Nederland nijpend, met bijna 200.000 mensen die momenteel geen huisarts kunnen vinden. Daarnaast zijn er ruim 700.000 mensen op zoek naar een nieuwe huisarts vanwege ontevredenheid of recente verhuizingen. Dit structurele probleem wordt verder versterkt door de verwachte stijging van het personeelstekort in de huisartsensector, dat naar verwachting zal oplopen van 3 procent vorig jaar tot 16 procent in 2034.
Terwijl het vorige kabinet sprak van een verdelingsprobleem in de huisartsensector, ontkracht de Algemene Rekenkamer deze claim. De focus ligt nu voornamelijk op het toenemende tekort aan huisartsen en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse bevolking. De snelheid waarmee huisartsen bij patiënten kunnen zijn, vooral in spoedsituaties, blijft een aandachtspunt. In Haaksbergen zijn op dit gebied aanzienlijke verschillen waarneembaar, met wachttijden variërend van directe beschikbaarheid tot maximaal drie minuten voor inwoners in bepaalde postcodegebieden.
Het huisartsentekort in Haaksbergen en Nederland vormt een groeiend probleem dat aandacht en actie vereist. Het vergelijken van gegevens met vergelijkbare gemeenten benadrukt de lokale en nationale trends, waarbij de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van huisartsenzorg cruciale punten zijn die moeten worden aangepakt om de gezondheidszorg voor iedereen te waarborgen.